KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Działo się ...

WYDARZENIA GRUPY...

„Krasnoludki” z Przedszkola Miejskiego nr 13 w Pabianicach postanowiły sprawdzić swoje kulinarne umiejętności. Tym razem ich zadaniem było upieczenie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Po wnikliwym przestudiowaniu przepisu i zebraniu produktów dzieci z dużym zaangażowanie przystąpiły do przygotowania ciasta. Z uwagą śledziły kolejne etapy mieszając składniki tak długo, aż ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji. Jakież było zdziwienie przedszkolaków, gdy okazało się, że pod wpływem drożdży słodka masa bardzo powiększyła swoją objętość. Pierwszej degustacji wypieku dokonali rodzice przybyli następnego dnia na warsztaty. Po wykonaniu wszystkich przewidzianych zadań ruchowych czekała ich niespodzianka, czyli pyszne ciasto.

Dalsze doświadczenia dzieci zbierały w Bibliotece przy ul.św. Jana, do której udały się 16 października. To była pierwsza wycieczka maluchów i okazała się bardzo udana. Dzieci z dużym zainteresowaniem wysłuchały opowieści o misiach, a także obejrzały książki, których głównymi bohaterami były bardziej znane i mniej znane bajkowe misie. Mogły także zobaczyć jak wygląda biblioteka i dowiedzieć się, dlaczego tak dużo książek jest w niej zgromadzonych. To było bardzo pouczające i ciekawe spotkanie.

Dnia 23 października 2019 r. „Krasnoludki” z Przedszkola Miejskiego nr 13  odwiedziły Muzeum Miasta Pabianic. Tam spotkały się z panią Justyną Ruszkiewicz, która wprowadziła ich w tajemniczy świat zmysłów. Dzieci z dużym zainteresowaniem wysłuchały opowieści o tym , do czego potrzebny jest im węch , słuch i smak. Dowiedziały  się także, że różne kolory mogą powstać z połączenia innych kolorów i że światło białe wcale nie jest białe a czarodziejskie okulary potrafią sprawić ,że widzimy trójwymiarowe obrazy . Po tej pouczającej lekcji dzieci zwiedziły wystawę przyrodniczą. Jakież było ich zdziwienie ,gdy okazało się ,że niedźwiedź ma bardzo ostre zęby a orzeł to bardzo duży ptak. Przedszkolaki  z dużą ciekawością oglądały eksponaty zgromadzone na wystawie . Pozwoliła ona  zobaczyć co tak naprawdę kryje się wśród łąk , lasów i pól, a co nie zawsze jesteśmy w stanie dostrzec spacerując po przyrodniczych ścieżkach. ”Krasnoludki”  żalem opuszczały Muzeum , do którego obiecały wrócić niebawem.

„Krasnoludki”  „Niedźwiadki” ,”Motyli” i „Biedroneczki”z Przedszkola Miejskiego nr 13 w Pabianicach gościły u siebie Panią policjant. Była to bardzo oczekiwana i ważna wizyta. Dzieci z niecierpliwością czekały , aby  zadać pytania , które już od dawna miały przygotowane . Teraz wiedzą, że na drodze należy bezpiecznie zachowywać się, nie można także podchodzić do nieznajomych i iść z nimi czy brać jakiekolwiek prezenty.  Mogły także przećwiczyć zachowanie  w przypadku spotkania  z groźnym psem (wówczas  obowiązkowo należy  przyjąć pozycję żółwika) oraz dowiedzieć się jakie są numery alarmowe. Pilnie też przyglądały się umundurowaniu i wyposażeniu Pani policjant. To było bardzo ciekawe i pouczające spotkanie.

2 września 2019 r.   Przedszkole Miejskie  nr 13 w Pabianicach powitało nowych przedszkolaków. Szczególną troską zostały objęte najmłodsze dzieci, czyli 3 – latki. To właśnie w ich dotychczasowym życiu zaszły największe zmiany. Pojawiły się nowi opiekunowie- panie nauczycielki, zmieniło się też otoczenie. Wszyscy pracownicy przedszkola starali się, aby ich pobyt w przedszkolu przebiegał tak, aby z chęcią powracały do swoich pań, kolegów i koleżanek. Teraz już większość dzieci ma etap adaptacji za sobą, więc przyszedł czas na zorganizowanie uroczystości pasowania i oficjalnego wejścia w grono przedszkolnej społeczności. Tym szczególnym dniem był 5 listopada. Dzieci bardzo sumiennie przygotowały się do uroczystości. Nauczyły się wierszyków, piosenek, tańców, które przedstawiły niezwykle zaaferowanym ich występem rodzicom. Przedszkolaki były bardzo szczęśliwe, gdy ich trud został dostrzeżony i nagrodzony gromkim brawami. Teraz już żaden występ nie będzie trudny, gdyż dzieci już wiedzą, że pod czujnym okiem Pań wszystko się uda.

Dnia 28 listopada „Krasnoludki” z Przedszkola Miejskiego nr 13 w Pabianicach udały się na wycieczkę na pocztę. Już wcześniej w przedszkolu ich zainteresowania krążyły wokół tematu: droga listu. Wiązało się to z tym, że wszystkie maluszki oczekując na przyjście Mikołaja bardzo chciały powiadomić go o swoich marzeniach dotyczących prezentów. W przedszkolu narysowały list do Mikołaja. Od kilku dni czekał już w zaadresowanej kopercie, aby następnie dzieci mogły wrzucić go do skrzynki pocztowej. Udało się to podczas wycieczki. Przy okazji zwiedziły pocztę, po której oprowadziły je bardzo, bardzo miłe panie pracujące na poczcie. Dzieci mogły zobaczyć, w jaki sposób listonosze przygotowują się do pracy. Osobiście też wypróbowały nietypowy stempel przypominający młotek, który nazywa się datownik.

6 grudnia to dzień urodzin Mikołaja. Ten bardzo oczekiwany przez dzieci Pan nie zawiódł przedszkolaków z Przedszkola Miejskiego nr 13 w Pabianicach. Zjawił się on niespodziewanie, odwiedzając dzieci w towarzystwie Pani Mikołajkowej. Przyniósł ze sobą małe upominki, które wręczył każdemu dziecku. Po wysłuchaniu wierszy, piosenek oraz zabraniu ze sobą laurek własnoręcznie wykonanych przez dzieci, szybko odjechał obiecując wrócić niedługo z kolejnymi prezentami. Pozostawił po sobie radość i miłe oczekiwanie na zbliżające się święta.

Dnia 09.12.2019 r w Przedszkolu Miejskim nr 13 w Pabianicach odbyły się warsztaty, na które swoich rodziców zaprosiły dzieci z grupy „Krasnoludki”. Celem spotkania było wykonanie świątecznych ozdób. Do ich wyczarowania użyto różnorodnych materiałów. Z dużych szyszek powstały świąteczne stroiki ozdobione rafią, łańcuchami, bombkami. Styropianowe stożki i świecące łańcuchy posłużyły do wykonania strojnych choinek, a lekkie i zwiewne piórka oraz włóczkowe pompony aniołków tak ważnych w bożonarodzeniowej tradycji. Nie brakło też bałwanków symbolizujących zbliżającą się zimę.

 Magia świąt udzieliła się wszystkim. Przy wtórze kolęd i pastorałek powstawały cudeńka, które mogłyby być ozdobą każdego domu. Przy okazji wykonywanie ozdób okazało się ciekawą formą spędzania czasu z dziećmi.

Szybko minął czas w ciepłej, świątecznej atmosferze, pozostawiając po sobie posmak zbliżających świąt.

Przedszkole jest miejscem, gdzie dzieci bardzo miło spędzają czas. Po jego opuszczeniu długo  wspominają je i często odwiedzają swoje Panie. Tak było w dn.11 grudnia, kiedy do Przedszkola Miejskiego nr 13 w Pabianicach zawitały uczennice Szkoły Muzycznej, a także Szkoły Podstawowej.. Dla swoich młodszych kolegów zagrały kolędy na flecie i skrzypcach.

„Krasnoludki”, „Niedźwiadki” i „Motylki „ z zapartych tchem słuchały utworów przeplatanych wspomnieniami dotyczącymi pobytu starszych koleżanek w przedszkolu. Były to bardzo miłe wspomnienia z nutką tęsknoty za przedszkolnymi czasami. Wspomnienia te ciągle towarzyszą wykonawczyniom kolęd, chociaż są już w VIII klasie. Przy okazji dzieci poznały budowę skrzypiec i fletu i mogły przyjrzeć się im z bardzo bliska.

Ale to nie był koniec wydarzeń ,które miały miejsce w przedszkolu . Tego samego dnia w godzinach popołudniowych Panie J.Głos – Podgrodzka, D.Koziara, U.Gaćkowska,  K.Staszewska – Góra, P.Sowińska, S.Konieczna z wielką niecierpliwością oczekiwały swoich wychowanków a tegorocznych Absolwentów. Bardzo były ciekawe jak wiedzie się im w szkole. Spotkanie było bardzo ciepłe i radosne , pełne opowieści o życiu przedszkolnymi szkolnym. Z prawdziwą przyjemnością nauczycielki wysłuchały zapewnień, że w szkole jest bardzo fajnie i że dzieci doskonale sobie radzą. Po wspomnieniach przyszedł czas na zabawę. Absolwenci w oczekiwaniu na zapowiedzianego Mikołaja przystąpili do wykonywania różnych zadań. Były zabawy taneczne , uzupełnianie brakujących elementów renifera z zamkniętymi oczami, wyścig mikołajkowych sanek, rozwiązywanie świątecznych zagadek , rysowanie Mikołaja i na koniec wykonanie choinkowej bombki . Gdy już wydawało się, że to koniec atrakcji wówczas do sali wkroczył Mikołaj, aby wręczyć każdemu dziecku słodką czekoladę.  Absolwenci z żalem żegnali się ze swoimi danymi Paniami, oczekując z niecierpliwością kolejnego spotkania.

Dnia 16 grudnia dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 13 w Pabianicach odwiedziły Fabrykę Bombek w Piotrkowie Trybunalskim. Ponieważ zbliżał się okres świąteczny a wraz z nim tradycja ubierania choinki, przedszkolaki były bardzo ciekawe jak powstają choinkowe ozdoby. „Krasnoludki”   i „Żabki” z wielkim zainteresowaniem przyglądały się jak z rurki szklanej wyczarowywane są okrągłe kule. Okazało się ,że odpowiednie szkło, gorący palnik i powietrze wdmuchiwane prze pracowników do szklanej rurki potrafią stworzyć istne cuda. W taki właśnie sposób powstają bombki o kształtach Mikołaja, sopelka lodu, domku i jakie tylko można sobie wymarzyć. Następny etap to srebrzenie kolorowanie i ozdabianie szklanych kształtów. Dzieci mogły obserwować pracę pań nanoszących różnorodne wzory na bombki. To było bardzo magiczne doświadczenie tak jak iskrzące się kule były zapowiedzią równie magicznych świąt. Na koniec przedszkolaki wykonały ozdoby na bombkach wykorzystując do tego kolorowy brokat.  Własnoręcznie wykonane bombki były prawdziwą ozdobą choinek.

Dnia 20 grudnia „Krasnoludki” z Przedszkola Miejskiego nr 13 w Pabianicach odwiedziły „Chatę Mikołaja” w Sereczynie. Były bardzo ciekawe jak mieszka Mikołaj. Okazało się, że jego domek jest bardzo przytulny. Już od samego wejścia dzieci zostały otulone ciepłem płynącym z dużego kominka, wokół którego ułożono kłody drewna. W głębi pomieszczenia na bujanym fotelu czekał na nich Mikołaj, który wypatrując przedszkolaków wypełniał swój czas czytaniem listów od dzieci. Był to czas, kiedy Mikołaj miał dużo pracy, więc w przygotowywaniu prezentów pomagały mu dwa elfy. To właśnie one po krótkiej pogawędce z Mikołajem zajęły się dziećmi. Na piętrze maleńkiej chatki czekały na „Krasnoludki” długie stoły, na których rozłożone były farby do malowania świątecznych ozdób. Oczywiście elfy z wielkim zapałem i zaangażowaniem pomagały przedszkolakom w pracy, dbając o to, aby każda ozdoba była małym arcydziełem, Ale to nie był koniec niespodzianek. Dzieci mogły narysować Mikołajowi prezent. Sam zainteresowany co jakiś czas zaglądał do przedszkolaków z niecierpliwością czekając na ich opowieści o wrażeniach z pobytu. Na zakończenie dzieci dostały słodkie upominki i mikołajkową obietnicę, że wymarzone prezenty na pewno dotrą do dzieci.