KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Działo się ...

ZEBRANIA I WARSZTATY Z RODZICAMI
WYDARZENIA GRUPY …

WRZESIEŃ

Jagódki w związku z przerabianą tematyką „Owoce i warzywa” wybrały się na zakupy do sklepu „Warzywniak” w celu utrwalenia wiadomości. Wykonywały również sałatkę owocową z przyniesionych z domu owoców.

Dzieci brały udział w projekcie „Od ziarenka do bochenka”. Pojechały zatem na wycieczkę do gospodarstwa rolnego w Konarzewa aby poszerzyć wiedzę na temat skąd się bierze chleb. Wzięły udział w prezentacji  w sposób praktyczny powstawania jednego z podstawowych pożywień ludzkości jakim jest chleb. Wyglądało to tak:

  • historia chleba,
  • przygotowanie pola pod zasiew,
  • zasiew, żniwa,
  • młócenie plus mielenie zbóż na mąkę,
  • samodzielne przygotowanie ciasta,
  • wypiek w tradycyjnym piecu ceglanym,
  • konsumpcja wypieczonych produktów.

Następną ciekawą wycieczką był wyjazd do DINOPARKU w Kołacinku, w której dzieci brały udział w ścieżce ery mezozoicznej. Spotkały na niej wielkie, prehistoryczne gady i dowiedziały się jak wyglądało ich życie. To nie była jedyna atrakcja dla miłośników dinozaurów. Na wystawie geologiczno-paleontologicznej znalazły autentyczne skamieniałości sprzed wielu milionów lat. Odwiedzając interaktywną wystawę zobaczyły wybuchający wulkan, narodziny dinozaura oraz przeżyły emocje końca świata. Natomiast na terenie wykopalisk archeologicznych mogły odnaleźć kości zaginionych dinozaurów.

PAŹDZIERNIK

Jagódki wyjechały dwukrotnie na przedstawienie teatralne :

  • Teatr Arlekin w Łodzi – „Królewna z drewna”
  • Teatr współczesny z Krakowa w kinie TOMI w Pabianicach – „Królowa Śniegu”
  • W tym miesiącu brały również udział w spotkaniu z lekarzem weterynarii . Uczyły się jak dbać o małe i duże pieski.
  • „Złota polska jesień” to wspaniała okazja na długie spacery do lasu lub parku. Dzieci wraz z rodzicami wyruszyły na poszukiwanie skarbów jesieni. Owocem wypraw były wykonane pięknie albumy, które posłużyły do dalszych zajęć oraz na wystawę zorganizowaną w przedszkolu.
  • Wycieczka do Komendy policji w Pabianicach -spotkanie z funkcjonariuszami .

LISTOPAD

Jedna z mam w naszej grupie przygotowała dla dzieci spotkanie z pracownikami z Inspekcji Ruchu Drogowego. Dzieci nauczyły się jak bezpiecznie przechodzić przed jezdnię oraz jak nie stwarzać zagrożenia w ruchu ulicznym.

Jagódki nie zostają obojętne również na niesienie pomocy innym. Licznie wzięły udział w akcji przedszkolnego koła CARITAS –„Serce na gwiazdkę”- uzbierały wielkie pudło słodyczy dla dzieci z najuboższych rodzin.

  • Udział w apelu z okazji 101 rocznicy Odzyskania Niepodleglości Polski.
  • Przedszkolny Przegląd Tańcow Ludowych.
  • Udział w międzyprzedszkolnym konkursie plastycznym i z wiedzy "Bajki , baśnie i legendy".

GRUDZIEŃ

  • Udział w akcji charytatywnej "Złote przedszkole" pod patronatem WOŚP.
  • Zbiórka żywnosci dla zwierząt ze schroniska w Pabianicach.
  • Spotkanie wigilijne z rodzicami i dziećmi.

STYCZEŃ

  • Odbył się bal karnawałowy.
  • Odbyło się spotkanie z okazji Dni Babci i Dziadka , dzieci przygotowały przedstawienie "Bałwankowa rodzina"

LUTY

  • Wycieczka do Eksperymentarium w Łodzi , udział w warsztatch "Cztery żywioły".
  • Wyjazd do MOK-u w Pabianicach na spektakl "O królu leniuchu"